ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΚΑΘΗΓ. Γ. ΞΑΝΘΑΚΗ-ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ
ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ Π.Π.Σ. ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
(2004-2011)
Λειτουργία Δεύτερου Τμήματος
Με προσωπικές προσπάθειες της Προέδρου ξεκίνησε η λειτουργία του Τμήματος Φιλολογίας από το ακαδημαϊκό έτος 2005/2006 και έτσι ολοκληρώθηκε η δομή της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών. Το Τμήμα Φιλολογίας διαφοροποιείται από τα αντίστοιχα Τμήματα των άλλων ελληνικών Πανεπιστημίων λόγω των καινοτόμων γνωστικών αντικειμένων που περιλαμβάνει. Έχουν ήδη αποφοιτήσει 50 φοιτητές και έχουν εγγραφεί 362 (ενεργοί) φοιτητές.
Υποδομές
Με κονδύλια του Γ’ ΚΠΣ μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου ολοκληρώθηκε η αναπαλαίωση και η εσωτερική διαρρύθμιση όλου του κτηρίου του Παλιού Λόχου, με δώδεκα επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας, ένα αμφιθέατρο, μία βιβλιοθήκη και δύο εργαστήρια. Το κτήριο εγκαινιάσθηκε τον Δεκέμβριο του 2008 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και ήδη χρησιμοποιείται για την κάλυψη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών της Σχολής.
Οι αίθουσες διδασκαλίας είναι εξοπλισμένες με τα πιο σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα για την ταχύτερη και πληρέστερη εμπέδωση της γνώσης. Τα Εργαστήρια είναι εφοδιασμένα με άρτιο επιστημονικό εξοπλισμό. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει σημαντικό αριθμό βιβλίων και περιοδικών (πάνω από 20.000 τόμους) και συνεχώς εμπλουτίζεται. Είναι συνδεδεμένη μέσω Διαδικτύου με ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, βάσεις δεδομένων και ηλεκρονικές «πύλες».
Ανθρώπινο Δυναμικό
Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αριθμεί σήμερα 914 φοιτητές, 26 μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και 47 Διδάσκοντες με συμβάσεις του ΠΔ 407/80. Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2004 δεν υπήρχε κανένα διορισμένο μέλος Δ.Ε.Π. στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών. Σήμερα, (Δεκέμβριος 2011) το Τμήμα αριθμεί 16 μέλη Δ.Ε.Π. Το Τμήμα Φιλολογίας αριθμεί 10 μέλη Δ.Ε.Π.
Η επιλογή του μονίμου Διδακτικού προσωπικού συνεχίζεται με αποκλειστικά κριτήρια το επιστημονικό έργο του κάθε υποψηφίου και την προσφορά του στους τομείς της έρευνας και της διδασκαλίας. Η αξιολόγηση των υποψηφίων γίνεται από καταξιωμένους καθηγητές Πανεπιστημίων της χώρας με αξιοκρατικές διαδικασίες. Το ίδιο ισχύει και για την επιλογή των διδασκόντων με συμβάσεις του ΠΔ 407/80, η οποία γίνεται με πλήρη διαφάνεια με ακροάσεις ενώπιον όλων των μελών των Προσωρινών Γεν. Συνελεύσεων και γραπτές εισηγήσεις.
Τον Μάιο 2004 δεν υπήρχε κανένας Διοικητικός Υπάλληλος ή μέλος Ε.Τ.Ε.Π. στα Τμήματα της Σχολής. Σήμερα υπηρετούν 2 μόνιμοι Διοικητικοί Υπάλληλοι στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και 2 στο Τμήμα Φιλολογίας. Επίσης υπηρετούν 5 μέλη Ε.Τ.Ε.Π. στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και 3 στο Τμήμα Φιλολογίας.
Η άριστη συνεργασία των διδασκομένων με το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό συμβάλλει τα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία της Σχολής.
Καινοτομίες στις Προπτυχιακές Σπουδές
Στα δύο Τμήματα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, για την ανάπτυξη των οποίων υπήρξε καθοριστική η συμβολή τησ Προέδρου Γ. Ξανθάκη Καραμάνου, διδάσκονται πρωτοποριακά γνωστικά αντικείμενα.
Το Τμήμα Φιλολογίας εξίσου διακρίνεται για τις πρωτοποριακές γνώσεις που προσφέρει. Είναι το μόνο Τμήμα Φιλολογίας που διδάσκει την ΧΡΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ στην προσέγγιση των φιλολογικών μαθημάτων, δηλαδή την γνώση των πιο σύγχρονων μέσων της εκπαιδευτικής τεχνολογίας. Η εμβάθυνση και κατανόηση του αρχαίου ελληνικού λόγου και στοχασμού, αλλά και των αξιών και της αισθητικής των βυζαντινών και νεοελληνικών κειμένων γίνεται προσφορότερη και ελκυστικότερη με τις νέες τεχνολογίες και τα πολυμέσα. Το μάθημα αυτό των εφαρμογών λογισμικού στην διδασκαλία και στην φιλολογική έρευνα είναι μάθημα κορμού υποχρεωτικό. Σε μεγαλύτερα εξάμηνα το Τμήμα Φιλολογίας προσφέρει μαθήματα ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ, καθώς και μαθήματα ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (για παιδιά με ειδικές ανάγκες) και ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Είναι προφανές ότι τα καινοτόμα αυτά γνωστικά αντικείμενα που παρέχονται στο πρόγραμμα σπουδών σε συνδυασμό με την στέρεη υποδομή και την γενική παιδεία, την οποία προσφέρουν τα βασικά μαθήματα κορμού, αποτέλεσαν πόλο έλξης προς το νέο αυτό Τμήμα Φιλολογίας με αποτέλεσμα να ξεπεράσει στις προτιμήσεις των υποψηφίων φοιτητών παραδοσιακά συγγενή Τμήματα.
Παραλλήλως με αυτά τα πρωτοποριακά αντικείμενα το νέο Πρόγραμμα Σπουδών περιέλαβε και ευρύτερα και περισσότερο παραδοσιακά γνωστικά πεδία, όπως λατινικά, βυζαντινή φιλολογία, παλαιογραφία και διπλωματική, κυρίως δε αρχαία και νέα ελληνικά, για να διασφαλισθεί η απορρόφηση και στην Εκπαίδευση των πτυχιούχων των δύο Τμημάτων Εξασφαλίζεται έτσι μεγαλύτερο εύρος επιλογών και ευκαιριών, περισσότερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και ταυτοχρόνως πληρέστερης και ποιοτικής Εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα διδάσκονται η Αρχαία ελληνική Γραμματεία από τον Όμηρο έως τους αυτοκρατορικούς χρόνους (2ος-3ος αι μ.χ.), η Λατινική Φιλολογία σε όλη της την περίοδο εξέλιξης, η Νέα Ελληνική Φιλολογία από τον 10ο μ.χ. έως σήμερα.
Καινοτόμα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών
Το τμήμα Φιλολογίας έχει ήδη θεσπίσει ή έχει υποβάλει προτάσεις για Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, τα οποία, όπως είναι ευνόητο, διευρύνουν τους πνευματικούς και επαγγελματικούς ορίζοντες των πτυχιούχων της Σχολής μας, αλλά και όσων θα τα παρακολουθήσουν από άλλα Πανεπιστήμια της χώρας μας και του εξωτερικού. Τα Μεταπτυχιακά αυτά Προγράμματα αναφέρονται στις εξής θεμελιώδεις γνωστικές περιοχές:
- Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ηθικής Φιλοσοφίας.
Το πρόγραμμα αυτό ήδη ξεκίνησε τη λειτουργία του από το 2009, έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος σπουδών και βρίσκεται σε εξέλιξη ο δεύτερος και τρίτος κύκλος σπουδών.
- Διακρατικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε συνεργασία με τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τοrino με τίτλο «Ανάπτυξη δεξιοτήτων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση για την διαχείριση προβλημάτων σε μαθητές με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες και στις οικογένειες τους». (Έναρξη Οκτώβριος 2012)
Λόγω της εξαιρετικής κοινωνικής σημασίας την οποία έχει η Ειδική Αγωγή, το Πρόγραμμα αυτό προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών υποψηφίων.
- Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Φιλολογίας με δύο κατευθύνσεις: (Υπό δημοσίευση σε ΦΕΚ).
-Κλασσικής φιλολογίας με έμφαση στη Δραματική ποίηση, στην Αρχαία ρητορική και στη Φιλολογία κατά τους Αλεξανδρινούς χρόνους, στην πρόσληψη και στην αφηγηματολογία.
-Νεοελληνικής φιλολογίας.
Πρωτοποριακά Ερευνητικά Ινστιτούτα και Κέντρα
Το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού στον Μυστρά, το Εργαστήριο Ενάλιας Αρχαιολογίας στην Πύλο, το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας και το Φιλοσοφικό Κέντρο «Ευάγγελος Μουτσόπουλος» της Μεσσήνης, μοναδικά για τον τόπο μας, θα λαμπρύνουν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Κορυφαίο γεγονός πολιτισμικής αναβάθμισης εθνικής εμβέλειας αποτελεί η ίδρυση του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.) στον Μυστρά, με την μορφή Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου στο πλαίσιο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το Ινστιτούτο αυτό θα μελετά σφαιρικά τον Βυζαντινό Πολιτισμό την ιστορία, την τέχνη, τη φιλοσοφία, τη φιλολογία, το δίκαιο και τον λαϊκό πολιτισμό στην κοιτίδα του, τον Μυστρά. Θα λειτουργεί παράλληλα ως Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο και ως κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών Βυζαντινού Πολιτισμού. Το Ινστιτούτο έχει θεσμοθετηθεί με το ΠΔ 155 (ΦΕΚ 198 Α/23-8-2007) και θα στεγασθεί σε παραδοσιακό κτήριο, στους πρόποδες του αρχαιολογικού χώρου, που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Μυστρά. Οι δαπάνες για την αναπαλαίωση και εσωτερική διαρρύθμιση του κτηρίου έχουν εξασφαλισθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης.
Το Φιλοσοφικό Κέντρο «Ευάγγελος Μουτσόπουλος» παραχωρήθηκε από τον Ακαδημαϊκό Ευάγγελο Μουτσόπουλο και τον Δήμο Μεσσήνης στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Οι εργασίες αποκατάστασης έχουν υλοποιηθεί ενός σημαντικού τμήματος του κτηρίου και τα εγκαίνια έγιναν την 28 Νοεμβρίου 2011. Θα φιλοξενήσει προς το παρόν το κτήριο το Π.Μ.Σ. "Ηθική Φιλοσοφία", αποτελούμενο από 60 συνολικά φοιτητές.
Λειτουργία Θερινού Σχολείου για Νέους Ομογενείς
Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών στην Καλαμάτα, μεριμνώντας για την προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού μας και πέραν του Ελληνικού χώρου, οργανώνει ανελλιπώς από το 2006, σε συνεργασία με την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά και τον Δήμο Καλαμάτας, Θερινό Σχολείο για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, για νέους ομογενείς. Το Θερινό Σχολείο αποτελεί θεσμό που πραγματοποιείται τον Ιούλιο κάθε έτους.
Διεθνείς Συνεργασίες
Συνέβαλε ως Πρόεδρος της επιτροπής στην οργάνωση (7-10 Οκτωβρίου 2010) Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα: «Η σημασία της Μάχης του Μαραθώνα για τον πολιτισμό: Ιστορικές, Αρχαιολογικές και φιλολογικές μαρτυρίες» και με είκοσι δύο εξειδικευμένες εισηγήσεις από κορυφαίους επιστήμονες από το εξωτερικό και την Ελλάδα όπως οι P.Rhodes, C.Carey, E.Bowie, C.Pelling, P.Krentz, P.Funke κ.ά. Τα Πρακτικά είναι έτοιμα προς δημοσίευση από το Institute of Classical Studies του Λονδίνου.
Με θέμα: Ρητορική και Ρητορεία στην Κλασική Αθήνα οργανώθηκε διεθνής ημερίδα στο Αμφιθέατρο της Σχολής την 20η Μαΐου 2011. Τα Πρακτικά θα δημοσιευθούν στο περιοδικό ΠΛΑΤΩΝ (2012).
Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus η Καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου προσέφερε μαθήματα στο Μεταπτυχιακό Κέντρο Σπουδών Κλασικής Φιλολογίας του University College London και στο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ( Μάρτιος 2011).
Προσφορά στην Τοπική Κοινωνία
Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών οργανώνει συστηματικά και αφιλοκερδώς επιμορφωτικές διαλέξεις, ημερίδες και σεμινάρια σε θέματα γλώσσας, λογοτεχνίας, ιστορίας και γενικότερα πολιτισμού, που συναντούν την ευρεία ανταπόκριση του κοινού. Επιπλέον, μέλη ΔΕΠ της Σχολής προσφέρουν σε εκπαιδευτικούς πιστοποιημένα επιμορφωτικά σεμινάρια σε θέματα ειδικού ενδιαφέροντος.
Τόμος αφιερωμένος στην Μεσσηνία εκδίδεται από τις εκδόσεις Παπαζήση με χορηγία Κ. Αρνόκουρου και εκδοτική επιμέλεια Γ. Ξανθάκη Καραμάνου. Περιλαμβάνει εισηγήσεις του επιστημονικού προσωπικού της σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών για την Αρχαιολογία, την Ιστορία, την Φιλολογία, και τον Πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής την Μεσσηνίας.
|